måndag 28 september 2015

Feng Shui i din bostad del 3

Då var det dags att ta steget in i sovrummet, det andra viktigaste rummet efter hallen i ditt hem.
I enlighet med Feng Shui vill vi att våra sovrum ska vara "mysiga", ett rum där ro skapas, där man kan få en god natts sömn eller ha ett trevligt umgänge med någon man tycker om. Det finns lite olika knep som vi kan ta till för att skapa detta.

 Pinterest

1. Placera sängen i en sk. kraftposition, stöd i ryggen och fri skikt mot dörren. Tänk på att inte ha något tungt ovanför huvudet, som en hylla eller en tavellist. Det undermedvetna kan ge dig en känsla av att något kan trilla ner. 

Detta har jag ett praktiskt exempel på. Min svärmor köpte sig en lägenhet på Söder i Stockholm och bad en snickare att sätta upp skåp över huvudändan på sängen. Hennes tanke var att få till mer förvaring. När hon kom hem en dag efter att varit på utflykt låg skåpet i sängen. Så vad jag försöker berätta är att det faktiskt kan hända och om det inte händer finns det i vårt undermedvetna och påverkar därmed vår sömn. 


Pinterest
2. Använd färger och toner som skapar mer Yin än Yang dvs färger i introverta, lugna toner. Ta gärna in naturmaterial i dina sängkläder. 

Pinterest
3. Placera något mjukt nedanför sängen när du kliver ner på golvet efter en förhoppningsvis god natts sömn. Detta ger en ombonad härlig känsla. Använd dig av mjuka och jämna former detta får oss att slappna av, glöm inta att arbeta med motsatsförhållandet så som en rund och en fyrkantig kudde eller ljust mot mörkt osv...

Pinterest
4. Ha gärna en spegel i ditt sovrum, det är en fin detalj. Önskvärt är om den är rund eller oval för att undvika vassa hörn. Placera inte en spegel framför sängen så det första du ser är dig själv när du stiger upp. Du kan och ska självklart vara stolt över dig själv men det kan ge en obehagskänsla att man ser en människa det första man gör när man slår upp ögonen.

Pinterset
5. En viktig detalj för att skapa ett balanserat och harmoniskt sovrum är att ta bort SAMTLIG elektronik! Skulle du bo i en etta kan man inte hindras från att vara uppdaterad från omvärlden men då kan du i stället "trolla bort" din TV genom att sätta upp något framför, t ex ett draperi. 

Pinterest
6. Om du skulle ha din säng under ett snedtak kan det upplevas som tryckande chi. Du kan motverka känslan genom att lysa upp vägg och tak med en sk. uplight för att lyfta chi eller som på bilden med spotlights. Du kan även välja att måla vägg och tak i vitt. Vit färg är en chihöjare.

Det finns mycket man kan tänka på för att skapa harmoni och balans i sitt sovrum.  Sover du dåligt, vaknar du med huvudvärk eller har andra besvär skulle detta kunna bero på att du sover på en Currylinje. Ta kontakt med en Feng Shui konsult för att få hjälp med att undersöka detta. 

Tänk bara på att Feng Shui inte är i stället för att söka läkarvård eller liknade. Det handlar mer om en livsfilosofi = hur vi påverkas av vår omgivning. 

Lycka till med att skapa ditt härliga sovrum!
Kram



torsdag 24 september 2015

Grön modehöst

Jag gillar det jag ser när jag kikar runt på en av höstens modefärger, främst inom inredning - GRÖNT.

Grönt är skönt

I enlighet med Feng Shui står den gröna färgen i positiv bemärkelse bland annat för tillväxt, hälsa, utveckling och trygghet. Den gröna färgen ger oss även träelementet. Det är inte för inte vi mår ganska gott när vi har grönt omkring oss. 

Linum
Höstkollektionen hos Linum bjuder på en hel del sköna gröna toner 2015. Kika in på deras hemsida för sortiment.
Linum

Pinterest


Pinterest

SF girl by bay

Om det är en neutral grön färg, inte för mörk och inte för ljus passar den i rum för vila. Kanske ett vilorum eller ett väntrum där man kan behöva en omhändertagande, renande känsla.

Det kan ju också bli för mycket grönt och då kan denna färg reduceras av metallelementet som är ljusa pastellfärger eller den vita färgen. 
Lagom är bäst.

Ha en god afton.
Kram
  


måndag 21 september 2015

Feng Shui i din bostad del 2

Då var det dags att ta sig an hallen i ditt hem. Detta är den plats som du först möter när du kliver in och det sista du ser när du går. Det är här all näring kommer in till ditt hus, detta är området för livsväg och karriär enligt Feng Shui. Därför är det viktigt att hålla din hall ren och undanplockad från skor, kläder och annat som inte ska ligga framme.

Målet är att få till en god Chi (energi).

Är stök det första du ser när du kommer hem skapar detta en bromskloss för Chi att flöda fritt till övriga delar av ditt hus/lägenhet. Det är lätt att bli irriterad och svårt att se möjligheter.

Pinterest
Jobba med förvaring, rensa ut kläder som du inte använder eller som inte är anpassade efter den säsong det är för stunden. Bilden ovan är både talande och ger dig en visuell upplevelse på vilken skillnad det blir om man håller ordning. 
Har du en trappa, bygg in förvaring under den om så behövs. Tänk -"Rensa i röran".

Bild
När du fått ordning på din hall, ha om möjligt ett litet bord där du kan placera färska blommor och ett gott doftande ljus. Ha gärna en ljus hall som känns välkomnande. 
Hallen och entrén är området för livsväg och karriär och tillhör vatten elementet och färgen för detta är svart. Placera gärna in lagom med svart och ha en vas med vatten. Det förstärker områdets eget element (vatten).

Tänk på att inte placera en spegel rakt innanför ytterdörren då studsar Chi tillbaka och åker ut det kan dessutom kännas obehagligt att möta sin spegelbild direkt när man kommer in. Tänk om du går in när det är mörkt...

Nu mina vänner försök ta tag i er hall, det finns givetvis lösningar även för små hallar. Idéer kan du få genom att kika in på Pinterest.

Frågor? hör av dig.
Kram



lördag 19 september 2015

Badrumsinspo

Dagens inlägg blir ren och skär inspiration. Jag med många har fastnat för detaljer av brass och mässing. Mässingen tillhör metallelementet för att det är en metall men ger också en värme till inredningen. Färgen i dess ensamhet kan även ge eldelementet.
Jag önskar er en bra kväll!
Kram

torsdag 17 september 2015

Att skapa ett stilleben med hjälp av Feng Shui

Att skapa ett stilleben är roligt och kan vara vackert eller betydelsefullt. Det kan handla om positiva minnen eller att man helt enkelt bara tycker om de man vill ha framme. När du samlar dina saker på ett ställe upplevs energin som samlad och balanserad och det skapar även ett vackert blickfång.

Välj endast ut de saker som faller dig i smaken allt annat sorteras bort. När du skapar ett stilleben med Feng Shui som verktyg ska du tänka på färgerna, formerna och motsatsförhållandet Yin och Yang. Man kan tillägga att jämnt antal saker i ett stilleben skapar yin som ger ett lugn.

Det kan vara bra att tänka på i ett hem om man t ex har ett stressat jobb eller om man har någon i familjen som av någon anledning behöver en lugn miljö i hemmet. Det kan vara ett barn eller vuxen med ett aktivt beteende, det kan också vara en person med oro, ångest eller demenssjukdom. Tänk på att samla energin och skapa ett lugn.

Här har vi ett jämt antal (4), dessutom lugnar den bruna färgen. Här ser man även att de har laborerat med högt mot lågt som trots det lugna skapar en dynamik. 

Detta stilleben har fått in alla element som man vill åt för att skapa en harmoni i sin hemmiljö.
Kontrasten högt mot lågt ( Yin och Yang) har de lyckats få in på ett fint sätt med den höga växten mot de låga på brickan. Hade tavlan inte funnits på väggen skulle det kunnat upplevas som om växten var för hög. 


I ett stilleben behöver inte allt vara placerat på ett bord eller en bänk. 




Bilder: Pinterest
Samla gärna ting på en bricka, det skapar ordning och känns balanserat, dessutom är det snyggt. 

Lycka till med ditt Stilleben :)
Kram

tisdag 15 september 2015

Föreläsning med Annika Östberg

I dag handlar inlägget om något helt annat än hem och hushåll.

I går var jag på en mycket gripande föreläsning av Annika Östberg. Ni vet kvinnan som satt 28 år i Amerikanskt fängelse dömd för mod.

Föreläsningen handlar "... om att komma tillbaka. Om att finna hopp och en framtid trots ett mörkt förflutet" (Annika Östberg)

Annika Östberg

Annika berättar om att det är tillfälligheter/ögonblick som gjort att hon hamnade där hon hamnade. Det finns kanske lite en mening med saker och ting...

Föreläsningen handlade även om att förlåta, förlåta människor, händelser och annat som tynger en. För om du gör det är det på något sätt lite enklare att ta sig vidare. Du lever inte i bitterhet. 

Efter att ha lyssnat på någons berättelse som inte haft det enklaste liv man kan tänka sig är det så oerhört viktigt att påminna sig själv om hur bra man faktiskt har det (i alla fall har jag det när man jämför). Trots motgångar vi alla är med om på ett eller annat sätt är det viktigt att stanna upp och tänka till. 

Givetvis är allt individuellt, man har det jobbigt stundtals men det finns alltid någon som har det värre. 

Så nu mina vänner tänker vi på alla små och stora saker eller händelser som vi kan vara lyckliga eller stolta över. Stort som smått!

Tack Annika för en enormt gripande föreläsning och att du delade med dig, det var nog viktigt för alla!
Hoppas ni får en go dag!
Kram



måndag 14 september 2015

Feng Shui i din bostad del 1

Jag tänkte nu varje måndag bjuda på små Feng Shui tips i hur du kan använda Feng Shui som verktyg i ditt hems olika rum för att skapa en harmoni och balans. Det hela handlar om hur  Chi (energi) rör sig i ditt hem och hur du med hjälp av Feng Shui kan skapa en miljö att trivas och må gott i.

Allt som består av en massa är Chi. Så finns det en plats i ditt hem som du sällan är i eller har en känsla av att det är något som inte känns bra så kan det vara att Chi i det rummet eller på den platsen inte är tillfredsställande.

Första tips-delen kommer av naturliga skäl handla om Entrén. Det är här Chi kommer ifrån för att ta sig in i hemmet.


Pinterest
För att få en känsla av bra Chi ska du hålla ordning och reda kring ytter dörren och vägen dit. Skapa gångar som inte är spikraka då chi kan komma att rusa. Detta vill vi inte, tänk dig en bäck med rinnande vatten som flyter i lugn mak mellan runda fina stenar. Det är den känslan vi vill uppnå!

Ha en tydlig entré som tydligt visar var du ska gå in någonstans. Dörren ska vara hel och ren och inte gnissla när du öppnar den. Ha gärna en upplyst entré och en tydlig markering på vem som bor i huset alternativt ett tydligt husnummer. Chi drar sig till ljus och skapar en också en chi höjare. Särskilt bra vid mörkare tider.  Markera gärna entrén med "väktare", dels är det fint och dels sägs de beskydda de som bor i huset. 

Pintrest
Pinterest
Pinterest
 Varför inte skapa lite höstig fin entré nu. För just i dag känns det höstligt ute :)

Gå nu ut och känn hur det känns hos just dig.
Får du frågor, hör av dig.
Kram 

lördag 12 september 2015

Chi (Energi) höjare i inredningen och i hemmet.

I dag är det lördag, förmodligen veckans bästa dag. Man får vakna när man vill (om man inte jobbar eller råkat glömma stänga av larmet kl 06.00 som jag ;)). Jag börjar känna mig på banan igen efter snart två veckors förkylning. 

Alltså, förkylning låter så milt men jag var faktiskt riktigt dålig, ungefär som den mannen som är 
r i k t g t förkyld på TV-reklamen (minns ni honom?)

När man då har legat i horisontalläge i över en vecka har man liksom haft tid att spana runt på olika inrednings idéer  och i mitt fall kikar jag ju då på hur det ser ut med möblering enligt Feng Shuis verktygslåda och givetvis idéer för jag sk snart sätta klorna i min brors och svägerskas lägenhet. 


När man är sjuk och allmänt nedsatt,  eller när en mörk tid är i antågande är det bra med chi höjare i hemmet och i bilderna nedan tänkte jag enkelt beskriva vad chi höjarna är.  

CHI HÖJARE


Här finner ni en ljus lägenhet med mörkare inredning, i bilden ser ni ett ljus, en krispig grön växt och en kritvit puff. Dessa tre saker bidrar till Chi (energi) höjare. 

Alltså saker från naturen som du finner vackra, ljusa färger och möbler är några som bidrar till att höja energin i ditt hem.


Den gröna växten, ljuset och den vita färgen på möblerna = Chi höjare


Rent och ljust kök, färska örter och blommor = Chi höjare


Frukten, färska örterna och allt det ljusa i inredningen = Chi höjare

Bilder

Ljuset och den vackra snittblomman = Chi höjare

torsdag 10 september 2015

Matlagning i ett välfyllt kök

Nog är det allt enklare att vara kreativ när man har ett bra utbud av ingredienser hemma. Ännu enklare att tillreda en bra middag är om det från början inte råder ett kaos vilket det faktiskt inte gjorde idag hemma hos oss!

Som jag tidigare har nämnt, händer det något med kreativiteten enligt Feng Shui i samband med matlagning om du har färska örter och grönsaker framme och synlig för ögat i köket. Prova! Givetvis ska du ju även vara på humör för att ens vilja ;)

En god vän till mig tipsade mig om en fantastiskt god sallad. Och denna, mina vänner, tänker jag nu tipsa er om :)

Svartkol med rödbetor och fetaost.







Gör så här:

Börja med att koka rödbetorna med skal på i lite salt tills de är mjuka. Ta av från plattan och häll av det varma vattnet och låt svalna något. Nu kan du "pressa" ut rödbetan ur dess skal. Skär i klyftor. 

Skär av bladen uppifrån och ner på svartkolen. Stek denna tillsammans med en hackad vitlök i olivolja, salt och peppar. Pressa över en tredje dels citron. 

När det varma detaljerna är klara är det bara att börja blanda, i med allt grön du tycker om och rött för den delen. 
Glöm inte blanda i fetaosten.

Till denna ljuvliga sallad med massa goda smaker kan du ha antingen fisk, kött eller kyckling till.

Voilá!

Kram

måndag 7 september 2015

Moodboard flickrum

Jag har fått den stora äran att ta mig an min brorsdotters rum. Hon är en liten tös och jag har valt en rosa färgpalett med en "touch" av lugn grön ton i. Anledningen till att jag valde dessa färger är inte för att hon är en lite flicka utan för att just att den rosa färgen enligt Feng Shui framförallt är en omhändertagande, lugnande och tröstande färg. Även den gröna färgen bidrar till ett lugn i sitt rätta utförande (inte ärtgrön).

I ett sovrum, som det främst kommer att användas till,  då hon bara är 4 månader vill vi ha lugna färger, Yin färger.  Det är inte för inte det talas om baby blått och baby rosa :)



Design Seeds
Här du svårt att finna den rätta färgen för dig är ett tips att gå in på Design Seeds, de erbjuder en uppsjö av förslags färgkartor.





Miffi lampa,  Tak och bordslampa, pappväskor Jollyroom.  Sundvik barnbord och barnstol IKEA. Rund matta,  Kilands Mattor, Stjärngirlang, Butik Linnéa

Frågor om färger och tankar kring dessa enligt Feng Shui får ni eller du höra av dig :)
Kram

fredag 4 september 2015

Smakfullt nybyggnadsprojekt Stockholmslän

Jag blev tagen av snygga bilder och en makalöst smaklig styling när jag vara inne på Trendenser och läste om dessa fastigheter. Det är ett företag som säger sig skapa "svenskproducerade folkhem med god arkitektur och till en god prislapp  - BLOOC.

Och jag menar, vem är inte intresserad av det? Bor du i närheten av Stockholmlän och är på jakt efter något nytt. Kika in på deras hemsida.

Gjutjärnkamin ger skön värme till bostaden vintertid och ger även eldelementet när den är tänd.


Vackra franska dörrpartier av stål, dessa ger en viss avskildhet och en fin detalj till rummet. 




Kök från svensktillverkade Kvänum med bland annat kolmårdmarmor.

På Blooc: hemsida står skrivet: "En variation av tomt storlekar, placering och individuell färgsättning skapas 16 hem med tydliga referenser från japan."

Då tänker jag att de även har anammat Feng Shui i och med placering av husen och även hur det ser ut inomhus. I möblering och färgsättning har de lyckats fånga samtliga element utifrån vad jag kan se på bilderna.    

onsdag 2 september 2015

Doppresent

I augusti hade vi namnkalas för mitt brorsbarn Elsa. Då var det givetvis en liten gåva som stod på inköpslistan.  Marknaden är stor för fina presenter till barn som har namnkalas eller dop.
Men jag valde "närproducerat hantverk" :)

Och titta vad det blev, ett hantverk av Bettina Johansson som med sin konst fångar betraktarens intresse. Ursöt om jag får säga det själv!





Huvudpersonen, Elsa :)


Lyckliga föräldrar :)




DIY-Vimplar i pergolan.


pappaSebbe var nog mest impad av Kermit dressen som Elsa ska ha på Halloween :)

Stolt kusin!

Stolt faster!

Ha en fantastisk dag!
Kram